Menu

HACCP

 • 18 Tra

Ljudski organizam je stvoren tako da svaki dan u sebe mora unositi hranu te očekuje od proizvođača da na tržište plasira hranu sa određenim nutritivnim svojstvima, higijensku te sigurnu kako se ne bi loše odrazila na zdravlje potrošača odnosno ljudi koji konzumiraju tu hranu.  Kako bi se ti uvjeti regulirali nastao je HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points – Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke ) koji predstavlja integrirani sustav kontrole hrane u svim njenim fazama od proizvodnje do distribucije.

HACCP sustav sačinjavaju dvije komponente:

 • Predstavlja analizu rizika odnosno prepoznaje opasnosti u svakoj fazi proizvodnje te procjenjuje koliko one mogu biti opasne po ljudsko zdravlje.
 • Faze u proizvodnji kojima se može spriječiti ili eliminirati rizik po sigurnost hrane, odnosno kritične kontrolne točke, također i njihov utjecaj svesti na prihvatljiv nivo.

HACCP sustav moraju primjenjivati koji rade u proizvodnji hrane, koji je posjeduju ili upravljaju njome kao npr; ugostiteljski objekti, pekarne, slastičarnice, objekti društvene prehrane, trgovine hranom. Krajnji cilj HACCP-a je zaštita potrošača kako bi hrana koju dobiju na stol bila zdravija i sigurnija.
 
Prednosti primjene ovog sustava su:

 1. Sprječavanje pojave bolesti izazvanih hranom.
 2. Svaki stanovnik osiguran je zdravstveno sigurnim prehrambenim proizvodima.
 3. Efikasniji inspekcijski nadzor, također omogućuje ispunjenje zahtjeva zakonske regulative.
 4. Barijere internacionalne trgovine su uklonjenje.
 5. Prehrambenim tvrtkama omogućava efektivniji i efikasniji rad.
 6. Uvođenje novih tehnologija i proizvoda.
 7. Konkurentnost tvrtki na svjetskom tržištu se povećava.
 8. Ujedno povećava profit.

Obuka i obrazovanje zaposlenika veoma je važna za uspjeh HACCP sustava. Bitno je da zaposlenici shvate što je i kako funkcionira ovaj sustav te sukladno s time nauče vještine - alate i metode koje su im potrebne za obavljanje posla kao i uputstva koja sadrže opis posla.

Pratite nas na: