Menu

Porculan za ugostiteljstvo

  • 26 Lip

U 7. stoljeću na Dalekom Istoku, točnije u Kini počela se proizvoditi najfinija vrsta keramike - porculan. Prvi puta se naziv porculan spominje u memoarima mletačkog trgovaca Marka Pola nastalim 1298. godine. Očaran ljepotom čistoće i bjeline porculan ga je podsjetio na unutrašnjost školjke koja je u Italiji poznata pod nazivom porcelanna i time dao naziv „porculan“.

Za proizvodnju ugostiteljskog porculana potrebni su materijali: kaolin (bijela, vodena, masna i plastična zemljana tvar koja nastaje složenim promjenama u ortoklasu) – 50%, pola ortoklas paste za lakše topljenje i pola kvarca za teksturu – 50%.

Ovisno o temperaturi po kojoj se peče i odnosu navedenih tvari postoje tvrdi i meki porculan. Tvrdi porculan izrađuje se iz 40-65% kaolina, kao u većini europskih tvornica, dok meki istočno azijski porculan sadrži ispod 40% kaolina, a ostale tvari, kao ortoklas pasta i kvarc, dolaze u omjeru 50:50%. Nadalje, materijal se oblikuje po želji te suši i peče u tunelskoj peći na preko 900°C.

Sukladno s razvojem društva razvijao se i porculan na ostale zemlje svijeta. Danas gotovo svaki ugostiteljski objekt poslužuje hranu iz porculanskih tanjura i drugih posuda za posluživanje hrane. Vrhunske kvalitete, modernog dizajna porculan možete pronaći i u našem asortimanu po povoljnim cijenama.

Pratite nas na: