Menu

Pamuk u ugostiteljstvu

  • 06 Lip

Latinski naziv za biljku Pamuk je GOSSYPIUM MALVA CEAE. Pamuk se počeo uzgajati 5000 godina prije nove ere u Aziji na području današnje Indije. Indija je dugi niz godina bila vodeća zemlja za proizvodnju i korištenje pamuka. Vremenom se uzgoj pamuka  počeo širiti i na druge zemlje i to najprije zemlje Perzijskog zaljeva, malu Aziju, arapske zemlje i Kinu. Širenje pamuka u Sjevernoj Americi počelo je u 17 stoljeću zahvaljujući Europskim doseljenicima koji su sa sobom donijeli pamuk.

Tako je pamuk uz žito veoma brzo postao jedna od važnijih roba u trgovini, jer je razvojem tekstilne industrije postao najvažnija sirovina. Danas najveći proizvođači pamuka su države bivšeg Sovjetskog saveza, Sjedinjene američke države, Kina, Indija, Brazil, Egipat i Sudan. Tekstilna industrija danas najviše koristi pamuka za: konac, odjeću, donje rublje, higijenske proizvode (vata,gaze i sl.), posteljinu i za proizvodnju tkanina za potrebe ugostiteljstva kao što su stolnjaci, nadstolnjaci, salvete i sl.

Kopin d.o.o. može Vam ponuditi kvalitetne tkanine koje se koriste u ugostiteljskim objektima kao što su: hoteli, apartmani, restorani i caffe barovi. Nudimo paletu kvalitetnih pamučnih materijala za stolnjake i salvete, sa originalnim uzorkom i modernim dezenom.

Pratite nas na: