Menu

Temperatura vina

  • 05 Lip

Vrlo je važno prije svega napomenuti da se vino treba poslužiti na temperaturi koja najbolje otkriva njegove karakteristike i arome. Optimalna temperatura posluživanja razlikuje se ovisno o sorti vina, te regiji odnosno geografskom (zemljopisnom) podrijetlu. Bijela vina služe se ohlađena u frižideru ili na ledu na temperaturi od 8-14 C. Suha crvena i crna vina služe se na temperaturi koja je nešto niža od sobne temperature ili na sobnoj temperaturi od 14-18 C.

Osobito je važno da vino ne bude posluženo hladnije od predviđene temperature jer tada ne dolazi do izražaja miris, aroma niti buke vina kao ni sam okus vina. Da bi vino trajalo što je duže moguće, pogotovo kod velikih narudžbi i skladištenja u svakom ugostiteljstvu bitan je način pravilnog čuvanja vina.

Prvo pravilo očuvanja vina je da ga držimo na tamnom mjestu, boce se skladištite tako da ih položimo na stranu jer uspravnim držanjem postoji veća vjerojatnost da će s vremenom početi ulaziti zrak u bocu i kvariti okus vina, time što se pluteni čep osuši i protok zraka postaje veći. Jednom tako položeno vino ne bi se trebalo pomicati i trebalo bi stajati izolirano od ostalih namirnica jakog mirisa.

Poznavajući pravila rukovanja temperaturom vina prilikom očuvanja i prilikom posluživanja Vaš će gost uistinu moći kušati vino u izvornom obliku okusa i mirisa.

Pratite nas na: