Menu

Staklene čaše

  • 29 Svi

Povijesno gledajući razvoj proizvodnje odnosno upotrebe čaše, prva stvar koju su naši preci koristili bila je ruka. Također i "rog vola" je poslužio za ispijanje pića, a postoje i krajevi kao što je recimo Grčka gdje su piće pili iz školjaka koje su vadili iz mora. Svakako zanimljiv je podatak da su Rimljani bili prvi narod koji su počeli koristiti danas nama poznate staklene čaše.

U proizvodnji staklenih čaša koristili su se razni načini sve dok nije bila izumljena puhalica za staklo. Pretpostavlja se da su takve puhalice izmisli Feničani (područje istočnog Sredozemlja - današnji Libanon, Izrael i Sirija) i to u 1. stoljeću prije Krista. U tadašnje vrijeme posude i čaše su se proizvodile tako da se netom prije užareno staklo stavilo preko jezgre željeznog oblika, a nakon hlađenja ta se željezna jezgra uklonila te je ostao željeni oblik stakla.

U Mezopotamiji su se radile čaše i posude iz sitnih staklenih dijelova stakla različite boje i oblika, takvo staklo se nazva "mozaičko staklo". Stakleni sitni dijelovi izrezivani su se iz čvrstog staklenog bloka ili su dobiveni lijevanjem staklene mase u kalupe.

Zanimljivo je podsjetiti se  da je običaj koji i danas mnogi koriste "kucanja čaše o čašu" pri zdravicama, u ranijem  razdoblju imao svrhu da privuče pozornost domaćina/poslužitelja pića da se čaše napune. Uzdravlje!

Pratite nas na: